tisdag 11 januari 2011

Liggsjuka hönor

Jag har varit bekymrad över två av hönorna som bara ligger i värpredena, de verkar knappt kliva upp för att äta och dricka. Solveig, den vita, är värst. Hon breder ut sig till en pannkaka när man kommer och serverar majs och vill man tvinga henne att gå och äta så vet man knappt hur man ska lyfta den platta knorrande lilla saken.
Men så berättade jag om det hela på jobbet och en kollega sa att de kanske var liggsjuka. Jag hade aldrig hört ordet, så jag googlade. Och hittade bl.a detta:

"Den liggsjuka hönan ska stoppet som lägger och ska i stället, fokuserar på inkubationen av äggen (en full koppling är vanligt omkring 12 ägg). Hon ska sitt eller uppsättning fasta på bygga bo och att protestera eller picka i försvar, om stört eller borttaget, och hon ska sällan tjänstledighetar bygga bo för att äta, dricka eller damma av-badar. Stundgrubblet, hönan underhåller bygga bo på en konstant temperatur och fuktighet, såväl som roterande äggen regelbundet under den första delen av inkubationen.
Cochin, Cornish och Silkie, gå regelbundet liggsjuk, och de gör utmärkt fostrar, inte endast för fega ägg men också för de av annan art -- även de med mycket mindre eller större ägg och olika inkubationstider, liksom quail, pheasants, kalkoner eller gäss. Fega ägg kan också kläckas under en liggsjuk and, med omväxlande framgång."

Nästan begripligt!!

Den här roliga meningen fanns också att läsa:
"I det wild skrapar hönor ofta på smutsa för att söka för frö, kryp och även större djur liksom ödlor eller barn möss."

Herregud. Nåväl, det verkar inte vara en "sjuka" i bemärkelsen "sjukdom" utan detta sitter i huvet på dem. Man kan antingen låta dem ligga på ägg tills de lessnar, eller ta till det mer radikala att helt enkelt stänga för värpredena så de inte kommer åt att ligga där.

Här ligger de, Solveig och Juni.

Och här står stackars friska Elvira och känner sig lite ensam antar jag. Dessutom är båda redena upptagna av psykfall.
Vi har inte bestämt hur vi ska lösa detta ännu. Jag ska rådfråga mitt hjärta under kvällen.



Vi har bokat en kryssning! Den 27/5 kliver vi på den här båten i Rom.

Teater/biosalong.

En av fyra pooler.

Fitness-center.

En lounge.

En tjålla.
Huuuuur ska man få tiden att inte gå för fort på det där stället??! Båten kommer att stanna i Genoa, Marseille, Barcelona, Tunis, Valleta och Messina. Den har en "gudmor" också, som heter Sophia Loren, holy shit.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tjålla, som i kiosk! Jag trodde det var värsta discot :-(
kram/Eva

karo sa...

Det finns disco också! :)

eva sa...

i kiosken?! ha ha ha Shejka loss!!

blomman sa...

Verkar helnice:) Vad helhärligt:)