fredag 26 december 2008

Dubai-referat 3

I emiratet Sharjah (nästgårds med Dubai), där maken bor, finns ingenstans att köpa alkohol. Man får inte ens inneha alkohol i sitt eget hem, det är helt enkelt totalförbud mot alkohol. Men om man åker till nästa emirat, Ajman, kan man hitta ett helt systembolag ute i öknen. Mycket märkligt, mitt i ingenstans finns vattenpark, hotellresort och spritbutik. Men om man handlar där får man alltså inte åka genom Sharjah med varorna.

Vi gjorde ändå ett studiebesök och på vägen dit kan man se dessa skyltar...

... som uppenbarligen sitter där av en anledning. (jo, det är nåt slags industriområde där bakom också).

Inte vanlig badstrandssand direkt.


Vilken av alla malls vi besökte det här var minns jag inte. De är ganska lika allihopa; snygga, stora och luftiga. Notera juldekorationerna. I en del malls har de ställt in julgranar som var så stora att man bara inte begriper hur de a)fick in den, och b)förvarar dem övriga månader på året.


Vi hann också med att åka och titta på området vi ska bo på i april, Arabian Ranches. Det är ett snyggt villaområde där varje kvarter har egen säkerhetsvakt. (det låter som att kriminaliteten är hög i UAE, men det är precis tvärtom) Vi fick efter lite flirtande med säkerhetsvakten åka in och titta på "vårt" kvarter, och det lämnade inget att önska. Rent, snyggt, pool... Vi tog inga kort därinne, det får väl bli i april. Men utanför områdets egen lilla mall kom jag ihåg att ta fram kameran. Både Pizza Hut och Burger King, vilken lättnad för barnen!

Det är verkligen inte överallt det är så här snyggt och välstädat i Dubai, det måste jag säga. Det verkar som om deras nästa "världens"-projekt borde vara Världens Bästa Sophantering. För när det gäller det ligger de långt efter. Sopsortering finns öht inte och det fladdrar massor med skräp längs vägarna, folk kastar helt enkelt ut sitt skräp från bilarna, i farten. Däremot tror jag inte klotter existerar alls.

Men som sagt, hela Arabian Ranches var verkligen väl omhändertaget. Inget fladdrande skräp.

Parkeringen utanför mallen. Till vänster i bild ser man en husvägg i ett närliggande kvarter.


Denna strandbild från Al Mamzar-Park får avsluta hela Dubai-referatet. Man märker ju att det snart är vinter i Dubai, det är rätt öde på stränderna. Men det är absolut som bra svensk sommar och det gick utmärkt att bada i havet. Januari brukar vara ytterligare svalare, men sen vänder det mot varmare tider igen och i april när vi ska dit lovar statistiken en dagsmedeltemperatur på 30°.
Jo, från den här stranden tog vi lite sand och stoppade i en påse som nu är skickad till Gert Fylking. Han har ju nån gång bett att få sand från olika håll i världen för att han ska få hälla ut den på sin egen strand där han har sin sommarstuga, "Kobben" tror jag han kallar det. I alla fall, någon vecka innan jag åkte lyssnade jag som vanligt på Rix Morronzoo i bilen på väg till jobbet, och då kom de att prata om Dubai. De sa att alla pratar om Dubai men ingen verkar ha varit där, förutom Björn Borg ungefär, så de konstaterade att Dubai antagligen inte alls finns. Ur detta föddes idén att skicka sand från Dubai till Gerts kobbe. Och naturligtvis plockade vi med lite annat också: ett bläckfiskben, några små snäckor och en gammal fimp. :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej på er och God fortsättning!
Låter riktigt spännande den här Dubai vistelsen! Å att du sen får åka dit igen....vilken lyx. Plats för en till kanske?! :-)

Anonym sa...

Om du kan sova på en liten soffa ska det nog gå bra! :-)
God fortsättning till er också!